Δημοσίευση Νότα Πελεκάνου
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, αφού εξέτασε τη νομιμότητα διαφημίσεων που χρησιμοποιήθηκαν από συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για σκοπούς προώθησης των πιστώσεων που παρείχε στους καταναλωτές, κατέληξε ότι υπήρξε παράβαση της σχετικής νομοθεσίας από το πιστωτικό ίδρυμα και προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διοικητικής απόφασης επιβάλλοντας διοικητικό πρόστιμο ύψους €20.000.
Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξήγαγε η Υπηρεσία, αναφορικά με το πλαίσιο της εφαρμογής του περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε Σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία Νόμου (Ν. 41(Ι)/2017) και των διατάξεων των Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων που εκδόθηκαν δυνάμει του νόμου αυτού. Ο νόμος ενσωματώνει στο κυπριακό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ορίζεται ως η μία από τις δύο αρμόδιες αρχές για την εξασφάλιση της εφαρμογής και επιβολής των διατάξεών του, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Με το νόμο αυτό επιδιώκεται η προστασία των καταναλωτών έναντι αθέμιτων ή παραπλανητικών πρακτικών διαφήμισης αλλά και επιδιώκεται όπως παρέχεται στους καταναλωτές η αναγκαία με την πίστωση πληροφόρηση. Για αυτό και η μορφή που θα έπρεπε να έχουν οι διαφημίσεις των ενυπόθηκων πιστώσεων αλλά και το περιεχόμενο τους καθορίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου.
Η Υπηρεσία, εξετάζοντας τις συγκεκριμένες διαφημίσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εντόπισε ότι η μη συμπερίληψη στις διαφημίσεις κατάλληλων προειδοποιήσεων αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχει μία σύμβαση πίστωσης για αγορά κατοικίας, πιθανόν να έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να λάβουν απόφαση και να συνάψουν σύμβαση με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενώ δεν θα προχωρούσαν με τη σύμβαση αυτή εάν εκ των προτέρων γνώριζαν τους σχετικούς με τη σύμβαση κινδύνους.
Η μη τήρηση των διατάξεων του Νόμου ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο των διαφημίσεων κατά την προώθηση των πιστώσεων ενδεχομένως να γίνεται και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ως εκ τούτου διαφαίνεται η ανάγκη προσεχτικότερης επιλογής του περιεχομένου των διαφημίσεων τους.
Στον απόηχο της πιο πάνω απόφασης , από τη μία η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ως αρμόδια αρχή, διασφαλίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών, ενεργώντας αποφασιστικά ώστε να τους παρέχεται υψηλό επίπεδο προστασίας, και από την άλλη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το διαφημιστικό υλικό που χρησιμοποιούν για σκοπούς προώθησης των πιστώσεων τους, είναι αυτό που προβλέπεται από το νόμο.